
کتاب " در محضر قرآن کریم" با موضوع شرح لغوی - ادبی سوره های حمد، بقره و آل عمران، تألیف جناب آقای دکتر حمید رضا مستفید، توسط انتشارات مرکز طبع و نشر قرآن جمهوری اسلامی ایران، در شمارگان 3000 جلد به طبع رسید.
در این کتاب ارزشمند علاوه بر شرح لغات مشکل، این سه سوره قرآن و توضیحات تکمیلی درباره آن، ترجمه ای دقیق و روان از آیات قرآن کریم نیز ارائه شده است.
پیش از این، شرح لغوی - ادبی اجزای 26 تا 30 قرآن کریم به عنوان جلد پایانی این کتاب به طبع رسیده بود. لازم به ذکر است تألیف جلد دوم کتاب شامل سوره های نساء، مائده و انعام و جلد سوم کتاب شامل سوره های اعراف، انفال و توبه به اتمام رسیده و ان شاء الله بعد از طی مراحل بازبینی و تصحیح، چاپ آن به انجام خواهد رسید.
مطالب این مجموعه شامل 4 بخش است:
الف) متن آیات قرآنکریم؛
ب) ترجمه آیات شریفه که در صفحات مقابل قرار گرفته است؛
ج) ترجمه کلمات و عبارات و برخی توضیحات نحوی و صرفی این عبارات که در حاشیه کتاب درج شده است؛
د) توضیحاتی که به علت کمبود فضای حاشیه در انتهای کتاب و تحت عنوان «توضیحات تکمیلی» قرار گرفته است.
در ترجمه آیات کریمه سعی شده مفاهیم و معانی به طور دقیق به فارسی برگردان شود و در ترجمه حتیالمقدور از متن اصلی فاصله گرفته نشود و کلمات و عبارات عیناً ترجمه گردد؛ ولی در مواردی که جمع بین انتقال دقیق مفهوم و التزام به ترجمه تکتک کلمات و عبارات دشوار بوده، و گاه به روانی ترجمه لطمه میزده، ترجمه، اندکی به صورت «ترجمه آزاد» صورت گرفته است.
لازم به ذکـر است که در ترجمه آیات، از ترجمهای که در مرکز طبع و نشر توسط آقای محمد فقیهی رضایی با همکاری آقای مرتضی توکلی انجام شده، بهرة بسیار گرفته شده است و البته به برخی ترجمههای معاصر ـ از جمله ترجمههای: آقای طاهری قزوینی، مرحوم آقای فولادوند، حجت الاسلام و المسلمین انصاریان و آیتالله مکارمشیرازی و ... مراجعه و در مواردی نیز از آنها استفاده شده است.
توضیحات مندرج در حاشیه و بخش توضیحات تکمیلی، برگرفته از کتب معتبر لغت، تفسیر، صرف، نحو، بلاغت و حتی در موارد لازم برخی منابع تاریخی و فقهی است؛ که فهرست مفصل آن در آخر کتاب آمده است؛ و در اینجا به عنوان نمونه و مثال به برخی از آنها اشاره میشود: صحاح اللغه، مختار الصحاح، لسانالعرب، تاجالعروس، معجمالفاظ القرآن الکریم (تألیف عدهای از علمای معاصر در قاهره)، مجمع البیان، الکشاف، البحر المحیط، الصافی،روح المعانی، التحریر و التنویر، المیزان، مغنی اللبیب، النحو الوافی، شرحالشافیه، شرحالکافیه، مطول، تحریر الوسیله، منهاج الصالحین و ... ؛ که بهجهت صرفهجویی در فضای حاشیه و نیز صفحات توضیحات تکمیلی، در اکثر موارد برای ارجاع به کتب مورد نظر، به جای نام کامل کتاب از علائم اختصاری استفاده شده است.
جهت مشاهده و دریافت فایل متنی مقدمه این کتاب (کلیک) کنید.