برگزاری کارگاه تخصصی آشنایی با ویژگیهای مصحف جمهوری اسلامی ایران در آستان مقدس حضرت معصومه (س)
خانه » اخبار

کارگاه تخصصی آشنایی با ویژگیهای مصحف جمهوری اسلامی ایران از سوی مرکز طبع و نشر قرآن کریم با همکاری مرکز قرآن و حدیث آستان مقدس حضرت معصومه (س) در روز یکشنبه نهم اسفندماه 1394 با حضور اساتید محترم، آقایان سیدمهدی سیف، دکتر مرتضی توکلی، حیدر کسمائی از ساعت 15 الی 19:30 در سالن حضرت آیت الله خامنهای واقع در آستان مقدس حضرت معصومه (س) برگزار شد.
در ابتدای مراسم پس از تلاوت آیات قرآن کریم، آقای کسمائی به عنوان دبیر نشست، مباحث مقدماتی را در ارتباط با کارگاه مطرح نمودند. ایشان پس از معرفی مرکز قرآن و حدیث آستان حضرت معصومه (س)، به ضرورت آشنایی معلمان قرآنی با رسم المصحف و ضبط المصحف پرداختند و خاطرنشان کردند که از سوی مرکز طبع و نشر قرآن کریم، کارهای بزرگ و تحسینبرانگیزی در این راستا انجام شده است.
در ادامه کارگاه، دکتر مرتضی توکلی، رئیس تحقیق و پژوهش مرکز طبع و نشر قرآن کریم به ارائه مطالب خود در ارتباط با مصحف جمهوری اسلامی ایران پرداختند. ایشان ضمن تقدیر و تشکر از مرکز قرآن و حدیث آستان حضرت معصومه (س)، هدف از تشکیل کارگاه را معرفی ویژگیهای مصحف جمهوری اسلامی ایران، بیان مباحث مرتبط با رسم و ضبط کلمات، شیوه تدریس مصحف و مباحث مربوط به طبع و نشر قرآن دانستند.
دکتر توکلی در مقدمه، به معرفی مرکز طبع و نشر قرآن کریم پرداختند و تقویت جنبههای علمی مصحفنگاری بر اساس اصول و مبانی محکم و تسهیل در امر قرائت و آموزش قرآن کریم را دو رویکرد اصلی مرکز نسبت به تهیه مصحف جمهوری اسلامی ایران قلمداد کردند. ایشان فراهم شدن مصحف کم علامت را حاصل تلاشهای علمی فراوانی دانستند که در طول دو دهه اخیر در مرکز انجام شده است. وی در ادامه، برخی ویژگیهای مربوط به رسم کلمات را در مصحف های مختلف جهان برشمردند و پس از مقایسه آنها با یکدیگر، به ذکر ویژگیهای مصحف جمهوری اسلامی ایران (مصحف کمعلامت) و تمایزات آن با سایر مصاحف پرداختند.
ایشان با اشاره به اینکه در ایران روش روشنی در ارتباط با رسم و ضبط کلمات قرآن کریم وجود نداشت و از شیوههای مختلفی در این باره استفاده میشد، هدف اصلی مرکز طبع و نشر قرآن کریم را تهیه مصحفی برای جمهوری اسلامی ایران دانستند که حائز ملاکهای علمی مشخص و دقیق باشد. ایشان در ادامه سخنان خود، التزام به رسمالمصحف را از ویژگیهای بارز مصحف کم علامت دانستند که ضمن تحمل قرائات مختلف، فضایی همدلانه را در ارتباط با سایر کشورها و مذاهب اسلامی به وجود میآورد.
در ادامه کارگاه، سیدمهدی سیف پس از ذکر مباحث مقدماتی در ارتباط با ضبط المصحف (علامت گذاری کلمات قرآن کریم) تأکید کردند که نبود یک رویه یکسان و شیوه واحد در امر ضبط المصحف در کشور، ما را بر آن داشته است که دنبال یک شاخص و استاندارد و وحدت رویه باشیم؛ کاری که پیشتر در مناطقی چون شبه قاره و مصر و عربستان انجام گرفته است. سیف، تسهیل در امر آموزش قرآن کریم را مطلب مهم دیگر در ارتباط با مصحف کم علامت بیان کردند. ایشان افزودند که نقاط قوت و ضعف تمامی شیوه های موجود در ارتباط با مصحف نگاری بررسی شده و حتی الامکان سعی شده است نقاط قوت آنها در مصحف جمهوری اسلامی ایران تجمیع شود و از نقاط ضعف، اجتناب گردد. ایشان در ادامه، مطالب مهمی را در ارتباط با نحوه تدریس مصحف کم علامت بیان کردند.
بخش دوم این کارگاه چهارساعته اختصاص به پرسش و پاسخ داشت که در آن سؤالاتی راجع به مصحف کم علامت و مقایسه آن با سایر مصاحف موجود، رسم الخط رایج در کشور(خط عثمان طه)، نقش آموزش و پرورش در ارتباط با مصحف جمهوری اسلامی ایران، برنامه های مرکز طبع و نشر در ارتباط با غنی سازی و ترویج مصحف جمهوری اسلامی ایران، صحت قرائات و ارتباط آن با معنا و غیره مطرح و از سوی اساتید پاسخ داده شد.